Kirja-arvostelu: Mari Jungstedt / Viimeinen näytös

Olen etsiskellyt luettavaksi hyviä dekkareita ja sain vinkin tutustua ruotsalaisen Mari Jungstedtin teoksiin. Valitsin luettavaksi umpimähkään teoksen Viimeinen näytös, joka on osa Gotlantiin sijoittuvaa dekkarisarjaa. 

Teoksen tapahtumat alkavat siitä, kun vuosittain pidettävän Almedal-viikon keskeyttää murha. Almedal-viikko on yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Murhattuna löytyy toimittaja Erika Malm, joka on myös kerryttänyt itselleen vihamiehiä mielipiteillään.

Murhaa lähtee selvittämään paikallisen rikospoliisin komisario Anders Knutas ja hänen kollegansa Karin Jacobsson. Tutkintalinjoja löytyy lopulta useampi ja omia tutkimuksiaan teoksessa tekee myös toimittaja Johan Berg. Liittyykö murha Erikan työhön ja hänen suututtamiinsa äärioikeistolaisiin - vai löytyykö syyllinen Erikan henkilökohtaisen elämän puolelta, kuten salaisen suhteen aiheuttamista koukeroista?

Teoksessa on mielestäni hyvä idea, mutta valitettavasti itse Erikan murhatapaus jää jonkin verran muun juonen alle. 

Erityisen paljon teoksessa keskitytään ihmissuhdekuvioihin, esimerkiksi Andersin ja Karinin väleihin. Itsestäni tuntuu, että pohjoismaiset dekkarit pilataan aina sillä, että työkaverit rakastuvat toisiinsa. Eikö voitaisi keskittyä ihan vaan siihen murhamysteeriin ja sen selvittämiseen?

Teoksessa sivujuoneksi nousee myös eräs vanha tapaus, jota Anders lähtee selvittämään Kanariansaarille. En oikein ymmärtänyt miksi tämä irrallinen tapaus piti nostaa tässä kirjassa esiin, mutta ilmeisesti se liittyi dekkarisarjan aikaisempiin tapahtumiin. 

Itse olisin mieluummin ottanut enemmän juonta Erikan murhan ympärille, joka oli kyllä mielenkiintoinen ja ennalta-arvaamaton - eli erittäin onnistunut. Juoni tiivistyi sopivasti pikku hiljaa ja uutta vihjettä tuli koko ajan. 

Kokonaisuudessaan teos oli hyvä, muttei erinomainen. Jungstedt vaikuttaa tämän pohjalta kuitenkin hyvältä kirjailijalta, ja voisin harkita lukevani häneltä jonkun toisen teoksen. 

Teos:

Mari Jungstedt: Viimeinen näytös. Otava, 2015. Suomentanut: Emmi Jäkkö.


Lisää dekkareita:

Sophie Hannah: Kuolema ostaa paikkalipun

Agatha Christie: Neiti Marplea ei petetä

Agatha Christie: Neiti Marplen viimeinen juttu


Kommentit

Suositut