Kirja-arvostelu: Julia Thurén / Kaikki kuluttamisesta - Näin aloin käyttää rahojani paremmin

Löysin fiksun Julia Thurénin kesällä, kun luin hänen esikoisteoksensa Kaikki rahasta - Näin säästin kymppitonnin vuodessa. Tämänkin teoksen suosittelen laittamaan lukulistalle. Nyt Thurénilta on ilmestynyt uusi teos Kaikki kuluttamisesta - Näin aloin käyttää rahojani paremmin, mihin tartuin innokkaasta. 

Teoksessa Thurén esittelee muun muassa kulutusyhteiskunnan syntyä ja sen toimintaa, puhuu kiertotaloudesta ja pohtii ajankohtaisesti sitä, millainen unelmien yhteiskunta kuluttamisen suhteen sitten olisi. Teos pohjautuu useisiin asiantuntijoiden haastatteluihin, joten pitäisin sitä hyvin asiantuntevana teoksena aiheesta - ainakin tällaisen tavallisen kuluttajan korvin.

Thurén on mielestäni jotenkin järkevä ihminen, hän ei tuputa omia näkemyksiään vaan herättelee ja käsittelee asioita monista eri näkökulmista, kuten tässäkin uudessa teoksessaan. Ja mikä tärkeintä, hän todellakin puhuu asiaa!

Teos herätteli minua pohtimaan monia omia käyttäytymismallejani sekä ylipäätään sitä, mihin suuntaan kuluttamisen pitäisi mennä. Thurén pohtii esimerkiksi sitä, olisiko parempaa rahan käyttöä se, että siirtyisimme palveluyhteiskuntaan. Käyttäisimme rahojamme siis palveluihin, kokemuksiin ja ostaisimme elämyslahjoja materian sijaan.

Toisaalta Thurén ei unohda pohtia, mitä tapahtuisi, jos kaikki lakkaisivat yhtäkkiä ostamasta esimerkiksi uusia vaatteita. Sillä olisi massiivinen vaikutus esimerkiksi työllisyyteen, kun niin myymälät kuin vaatetehtaat jouduttaisiin sulkemaan. 

Yksi mielenkiintoinen kysymys on myös kiertotalous ja esimerkiksi vaatteiden kierrättäminen. Kierrättämisestä pitäisi tehdä mielestäni helppoa, mutta Thurén kysyy mielestäni hyvin, että jos kierrättäminen on helppoa, niin madaltaako se kynnystä ostaa uutta? Tämä on mielestäni hyvä näkökulma. Mikäli esimerkiksi vaatteen saa helposti eteenpäin ja pois silmistä, herättää se helposti ajatuksen, että voi ostaa uutta, kun entisestä pääsee niin helposti eroon. 

Jos mikä on varmaa, niin mielestäni paljon on vielä tehtävää maailman muuttumisessa ja ihmisten asenteiden muuttamisessa sekä tietoisuuden lisäämisessä. Tämä kirja on kuitenkin yksi hyvä askel oman tietoisuuden lisäämiseen. Suosittelenkin tätä kirjaa ehdottomasti kaikille!

Teos: 

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta - Näin aloin käyttää rahojani paremmin. Gummerus, 2021. Kuunneltu Suplasta. Äänikirjan lukija: Heljä Heikkinen. Kesto: 7 h 58 min. Julkaistu Suplassa 9.8.2021. 

Kommentit

Katsotuimmat:

Katso myös: