Kirja-arvostelu: Cecelia Ahern / Muistojen kerääjä

Cecelia Ahern on ehdottomasti yksi uusista lempikirjailijoistani. Hänen kirjojensa teemat ovat omaperäisiä, joista hän rakentaa kauniita tarinoita. Nyt luin häneltä teoksen Muistojen kerääjä.

Teoksen päähenkilönä on Sabrina, jota kyllästyttää omassa oravanpyörässä juokseminen ja päivät tuntuvat toistavan itseään. Sabrina saa vihdoin omaa aikaa ilman lapsiaan ja miestään, mutta juuri silloin hän joutuu hoitamaan velvollisuuksiaan eli isänsä asioita. 

Sabrinan isä, Fergus, on aivoinfarktin myötä menettänyt muistinsa ja asuu nyt hoitokodissa. Sabrina saa käsiinsä isänsä tavaroita, mutta yllätys on suuri, kun hän löytää ison marmorikuulakokoelman, jollaista Sabrina ei tiennyt isällään olevan. Kokoelmasta on kuitenkin kadonnut arvokkaimmat marmorikuulat, joita Sabrina alkaa etsiä. 

Kadonneita marmorikuulia ei tunnu löytyvän mistään, mutta sen sijaan Sabrina löytääkin isänsä toisen elämän, josta Sabrina ei ole tiennyt mitään. Salanimeä käyttäneellä isällä on paljon salaisuuksia, jotka paljastuvat pikku hiljaa. 

Teoksessa kerrotaan myös Fergusin kertomana hänen rankasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Unohtuneet asiat palautuvat mieleen pikku hiljaa ja muistot koskettavat niin Fergusia kuin Sabrinaa. 

Kokonaisuudessaan teos on kaunis tarina, vaikka isä ei olekaan ollut mikään kaikkein ihanin ihminen historiassaan. Hänen lapsuutensa on ollut rankka ja käyttäytyminen sen mukaista. Tapahtumilla on kuitenkin positiivinen vaikutus henkilöhahmojen elämään, vaikka teoksessa on paljon rosoisuutta ja synkkyyttä. 

Ahern on mielestäni ihailtava kirjailija - harva osaa luoda marmorikuulista näin kauniin elämäntarinan. 


Teos:

Cecelia Ahern: Muistojen kerääjä (The Marble Collector). Gummerus, 2015. Suomentanut: Terhi Leskinen. 


Voisit innostua myös seuraavista:

Cecelia Ahern: Ihmemaa

Lucinda Riley: Perhosten huone

Liane Moriaty: Nainen joka unohtiKommentit

Suositut