Kirja-arvostelu: Marian Keyes / Aikuiset ihmiset

Yritän aina etsiä uusia hyviä kirjailijoita ja hyvänkuuloinen esittelyteksti sai minut tarttumaan Marian Keyesin teokseen Aikuiset ihmisetEpäröin tosin hiukan, kun huomasin, että kirja kestäisi äänikirjana lähes 21 tuntia. Esittelytekstin pohjalta kirja vaikutti kuitenkin hauskalta, joten päätin lähteä kuuntelemaan sitä. Ja noh, suoraan sanoen ei olisi kannattanut. 

Ainakin äänikirjana henkilöiden paljoudessa ja heidän sukulaissuhteissaan oli alkuun vaikea pysyä perässä. Kirja pyörii pääosin Caseyn veljesten Edin, Johnnyn ja Liamin sekä heidän vaimojensa Caran, Jessien ja Nellin ympärillä. Mukana on myös paljon jo aikuisikäänkin ehtineitä lapsia sekä muita sukulaisia ja sivuhahmoja. 

Esittelyteksti koukutti sillä, että kirjassa Cara saa aivotärähdyksen ja latelee julki koko suvun salaisuudet. Kirja alkaakin mainiolla kohtauksella siitä, kuinka Cara suvun päivällisillä kertoilee totuuksia. Sitten kirja pakittaa kuitenkin ajassa taaksepäin ja odotan vain, että päästään nykyhetkeen. 

Kirjassa päästään tutustumaan suvun henkilöihin ja heidän elämiensä käänteisiin. Teemat eivät jostain syystä nyt oikein vain kolahtaneet. Yhtenä päähenkilönä on keski-ikäinen Cara, jonka salaisuutena on bulimia. Muuten kirja pyörii erilaisen ihmissuhdehässäkän ympärillä. Erityisesti keskiössä ovat parisuhteet ja niiden käänteet, kuka pettää ketä ja kuka rakastuu kehen.  

Nykyhetkeen, eli niihin totuuksien laukomiseen, päästiin sitten vasta kirjan loppuvaiheessa. Mikä pettymys! Olisin toivonut lisää hauskoja kohtauksia siitä, kuinka totuuksia ladellaan ja luonnollisesti sitä, että mitä näiden salaisuuksien esiin tuominen sitten aiheuttaa.  

Odotin siis suoraan sanoen hauskempaa kirjaa, jossa olisi saanut nauraa. Sen osalta jouduin kuitenkin pettymään. Myöskään käsitellyt teemat eivät tällä kertaa vain kolahtaneet, vaikka Keyes lahjakkaalta kirjailijalta vaikuttaakin. Ehkäpä kokeilen jotain muuta kirjaa häneltä.


Teos:

Marian Keyes: Aikuiset ihmiset (Grown Ups), Tammi (2021). Suomentaja: Lea Peuronpuro

Äänikirjan kertoja: Kati Tamminen 

Äänikirjan kesto: 20 h 44 min

Kommentit

Suositut