Kirja-arvostelu: Liane Moriarty / Viimeinen vuosipäivä


Liane Moriarty
on ehdottomasti yksi lempikirjailijoistani, jonka teoksia suosittelen aina kaikille. Odotinkin kovasti, että pääsen lukemaan hänen teoksensa Viimeinen vuosipäivä. Mielestäni teos on yhtä hyvää tarinan kerrontaa, yllättäviä käänteitä ja hauskoja kohtia kuin Moriartyn muutkin teokset - siis taatusti mielenkiintoista luettavaa!

Teoksen tarina on kaikissa käänteissään ja mielenkiintoisissa henkilöhahmoissaan niin monimutkainen, että sitä on vaikea tiivistää. Oikeastaan teoksen tarina sijoittuu pääasiassa lähellä Sydneytä sijaitsevalle Scriddly Gum Islandille. Yli 70 vuotta sitten, ollessaan nuoria, saarella asuvat sisarukset Connie ja Rose löysivät naapuriensa talosta pienen Enigma-vauvan hylättynä, jonka he kasvattivat omanaan. Vauvan vanhemmat olivat kadonneet, eikä kukaan tiedä minne tai miten. Connie ja Rose ovat kehittäneet tämän mysteerin ympärille tuottoisan perheyrityksen, joka teki saaresta myös suositun turistikohteen. 

Tarina lähtee liikkeelle Connien kuolemasta, jonka jälkeen Enigma-vauvan mysteeri sekä saaren muidenkin asukkaiden salaisuudet alkavat paljastua. Teoksen päähenkilönä on neljääkymppiä lähestyvä sinkku Sophie. Sophie on aikanaan seurustellut Enigman pojantyttären kanssa, mutta jättänyt tämän yllättäen. Sophie on kuitenkin tehnyt vaikutuksen saaren asukkaisiin ja kaikkien yllätykseksi perii Connien talon, ja muuttaa tämän myötä saarelle. Connie on jättänyt Sophielle myös viestin, jonka mukaan hänellä on mielessään Sophielle täydellinen mies. Sophien biologinen kello tikittää ja hän lähteekin selvittämään, ketä Connie oikein tarkoitti.

Teos kertoo ihanasti erilaisista ja eri-ikäisistä henkilöhahmoista, pääosin naisista, jotka tekevät omia ratkaisujaan elämässään. Mukaan mahtuu muun muassa juuri esikoisensa saanut, synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivä Grace, joka suunnittelee omaa itsemurhaansa, itsetuntonsa lihomisen jälkeen menettänyt Margie sekä Connien nyt yhdeksänkymppinen sisko Rose, jolla on hallitsevan siskonsa kuoleman jälkeen avattavana omaa salaisuuksien verhoaan. 

Erityisen uteliaana seurasin teoksessa sitä, kuka paljastuu lopulta Sophien oikeaksi mieheksi. Eri tavalla uteliaisuuteni herätti myös se, mitä tapahtuu Gracelle ja miten hänen itsemurhasuunnitelmansa käy. Se mitä en osannut edes odottaa, oli yhdeksänkymppisen Rosen tarina, mikä loikin kirjaan kunnon loppuyllätyksen!

Kuten muitakin Moriartyn teoksia, suosittelen tätäkin luettavaksi kaikille, jotka pitävät hyvistä tarinoista höystettynä mielenkiintoisilla henkilöhahmoilla usean sukupolven ajalta.


Teos:
Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä (The Last Anniversary 2006), WSOY 2021. 
Suomennos: Helena Bütsow


Kommentit

Suositut