Kirja-arvostelu: Jojo Moyes / Yömusiikkia

Olen viime aikoina kuunnellut äänikirjoina paljon self help -oppaita, mutta näin kesän kuumina päivinä kaipasin kuunteluun romaania. Jojo Moyesin teos Yömusiikkia on ollut kuuntelulistallani jo hetken aikaa ja nyt tuntui sopivalta aloittaa tällainen hiukan pidempi kirja, toivoen, että sen luomaan maailmaan voisi kauniina kesäpäivänä uppoutua. Valintani osui nappiin, sillä Moyes tarjoaa jälleen kerran ihanaa tarinankerrontaa, yllättäviä käänteitä sekä henkilöhahmoja, joiden elämässä tuntee olevansa itsekin mukana.

Alkuun on myönnettävä, että yksi miinus Moyesin teoksissa yleensäkin on. En tiedä mistä johtuu, että aina aloittaessani epäröin. Mietin, onko kirja hyvä, onhan Moyesin kirjat suosittuja. Alussa esitellään paljon erilaisia henkilöhahmoja taustoineen, enkä oikein meinaa pysyä kärryillä siitä, kuka on kuka ja miten he liittyvät toisiinsa. Tarina lähtee liikkeelle jotenkin hitaasti ja mietin, että luovutanko. Sisimmässäni kuitenkin tiedän, että ei kannata luovuttaa. Ja niin, pikku hiljaa tarinan henkilöhahmot alkavat elää ja henkilöt punoutuvat yhteen mielenkiintoiseksi tarinaksi, josta ei tapahtumia ja yllätyksiä puutu. 

Kirjan päähenkilönä on Isabel, jonka aviomies yllättäen kuolee. Mies jättää Isabelille vain kasan velkaa, joten Isabel ja hänen kaksi lastaan joutuvat muuttamaan maaseudulle ränsistyneeseen taloon. Kirjassa risteilee ihanasti Isabelin perheen tarina - perheen elämä ennen miehen kuolemaa, heidän selviytyminen miehen kuolemasta sekä heidän kotiutuminen uuteen asuinpaikkaan ja talon tuottamat ongelmat. Henkilökohtaisesti sympatiani ovat perheen nuoremman lapsen puolella, joka ei ole puhunut isänsä kuoleman jälkeen, mutta alkaa maaseudulla pikku hiljaa kaivautua kuorestaan. 

Mielenkiintoa kirjaan tuovat ehdottomasti myös muut henkilöhahmot, joita tarinaan kietoutuu. Maaseudulla asuu useita mielenkiintoisia persoonia ja ihania ihmisiä tarinoineen, kuten Isabelin häikäilemätön ja itsekeskeinen remonttimies Matt, joka himoitsee taloa itselleen sekä hänen vaimonsa Laura, joka tekee elämässään omat ratkaisunsa. Paikallisen kaupan omistajat "serkukset" puolestaan ovat niin lämpimiä henkilöitä, että heidät toivoisi mukaan omaan elämään.

Moyesin ansioksi on sanottava vielä hänen kykynsä kuvailla erilaisia miljöitä elävästi ja tehdä niistä kauniita. Henkilöhahmojen elämä on helppo kuvitella mielessään, jonka myötä tarinaan on helppo tempautua mukaan. Ja onneksi lopun jännitysmomentit korvaavat alun hitauden, joten sanoisin kirjan olevan oivaa kesälukemista!


Teos: 

Jojo Moyes: Yömusiikkia (Night Music)

Gummerus kustannus, huhtikuu 2021

Suomentanut Heli Naski. 

Äänikirjana mm. Suplassa.


Kommentit

Suositut