Kirja-arvostelu: Beth O'Leary / Vaihtokauppa

Erityisesti kesällä yritän bongailla uusia hyviä kirjailijoita, ja nyt silmääni sattui Beth O'Learyn teos Vaihtokauppa, jota useammassa lähteessä kehuttiin. Beth O'Leary on itselleni kirjailijana uusi tuttavuus. Häneltä on ilmestynyt aiemmin kehuttu teos "Kimppakämppä", johon en myöskään ole tutustunut.

Vaihtokauppa -teoksen päähenkilöinä ovat Lontoossa asuva Leena sekä hänen 79-vuotias isoäitinsä Eileen. Leena joutuu töistään parin kuukauden sairaslomalle saadessaan burnoutin ja hänen isoäitinsä keksii, että he voisivat vaihtaa asuntoja pariksi kuukaudeksi. Yorkshireläiskylässä asuva isoäiti itse haluaisi kovasti palata sinkkumarkkinoille, mutta omasta pienestä kotikylästä ei tunnu löytyvän sopivia miehiä treffailuun. Niinpä hän päättää lähteä paremmille apajille Lontooseen, ja ennen kaikkea vielä kerran seikkailemaan. 

Teoksessa juonenkäänteitä riittää, ehkä jopa vähän liikaakin, mikä tekee siitä hiukan sekavan. Leenan burnoutin taustalta paljastuu käsittelemätöntä surua hänen siskonsa Carlan menehtymisen vuoksi. Tätä surua Leena pääsee käsittelemään muuttaessaan isoäitinsä kotiin, lähelle omaa äitiään. Carlan kuoleman myötä Leenan välit omaan äitiinsä ovat katkenneet ja nyt on aika korjailla välejä. Teoksessa käsitelläänkin myös aika synkkiä teemoja, enkä oikein tiedä mahtuvatko kaikki samojen kansien väliin.

Toisaalta teos kertoo rakkauden etsimisestä ja sen pelastaa ehdottomasti isoäiti Eileen. Hän on aivan ihana. Eileen on topakka nainen, joka ei pelkää puuttua toisten elämiin eikä epäröi vetää esiin "vanhus"-korttia esittäessään höppänämpää kuin onkaan. Hän on seikkailunhaluinen ja rohkea, ja hiukan härskikin välillä. Eileenin touhuista lukiessani sai nauraa hyväntahtoisesti useaan otteeseen. Erityisesti pidin myös siitä yhteisöllisyydestä, mitä Eileen viljelee ympärilleen, jopa Lontoossa. Hän on luonteeltaan huolehtija ja toimii aidon vilpittömästi kaikenikäisten ihmisten kanssa. Ja ihanaa on myös se, ettei hän unohda itseään vaan lähtee rohkeasti treffailemaan useampaakin kandidaattia.

Teoksen tarinassa on paljon ihania piirteitä ja O'Leary on lahjakas kirjailija. Toisaalta, suoraan sanoen tarina ei ole niin mukaansatempaava kuin toivoin. Erityisesti loppu on aika itsestäänselvä. Olisin kaivannut loppuun jotain yllättävää tekijää, mutta sitä ei valitettavasti tullut. Kokonaisuudessaan teos on kuitenkin perushyvää kesälukemista.


Teos: 

Beth O'Leary: Vaihtokauppa (The Switch), 2021. WSOY.
400 sivua. Suomentaja: Taina Wallin.


Kommentit

Suositut