Kirja-arvostelu: Agatha Christie / Neiti Marplen viimeinen juttu

Ah, täältä löytyy yksi Agatha Christien teosten vannoutunut fani. Erityisesti Hercule Poirot lukeutuu neiti Marplen lisäksi suosikkeihini ja voisin katsella niistä tehtyjä ohjelmia televisiosta päivät pitkät. Rehellisesti sanoen, en ole hirveästi viime vuosina Agatha Christien tuotantoa kirjoina edes lukenut, ja äänikirjanakin tämä oli ensimmäinen. Oikeastaan Agatha Christien "Neiti Marplen viimeinen juttu" valikoitui äänikirjaksi ihan kokeilu mielessä. Yllätyksekseni äänikirja vei mennessään, ja tulikin kuunneltua läpi parissa päivässä. 

Agatha Christien "Neiti Marplen viimeinen juttu"- kirjan juoni koostuu tiivistetysti siitä, että nuori nainen nimeltään Gwendy ostaa aviomiehestä kanssa talon. Talossa Gwendy näkee outoja näkyjä, kuten kuolleen naisen makaamassa lattialla. Mistään yliluonnollisesta ei kuitenkaan onneksi ole kyse, mutta mistä sitten? Sitä Gwendy lähtee miehensä kanssa selvittämään. Avukseen he saavat uteliaan neiti Marplen, johon törmäävät sattumalta. 

Neiti Marple on mielestäni todella ihastuttava hahmo ja hänen toimintaa seuraa mielellään. Jostain syystä minua viehättää se, ettei hän tee itsestään numeroa, vaikka omaakin hyvät hoksottimet ja mahtavan päättelykyvyn. Tässäkään teoksessa hän ei anna itsensä langeta ihmisten kertomiin valheisiin, vaan näkee niiden taakse. Ei pidä uskoa kaikkea mitä sinulle kerrotaan. Yksi hänen vahvuuksistaan on tietysti myös hänen olemuksensa - vähän höpsöä vanhaa tätiä pidetään hyvin harmittomana. Tässäkin teoksessa neiti Marple kiertelee ympäri kylää uteliaana keskustelemassa ihmisten kanssa ja kerää tietonsa lähinnä etsimällä juoruja. Ja sehän tuottaa tulosta. 

Tällaiset murhamysteerikirjat sijoittuvat itselläni "hauskaa kevyttä kesälukemista" -kategoriaan. Arvuuttelen mielelläni kuka syyllinen on, ja kuten hyvässä kirjassa, taas minut saatiin johdatettua harhaan. Itse asiassa kaksi kertaa, tunnustan. Vaihtoehtoisia syyllisiä Agatha Christien teoksissa on ihanan monta, joten loppuratkaisun arvaaminen ei ole ihan helppoa, ja senhän takia näihin taitaa niin koukkuun jäädäkin.


Teos

Agatha Christie: Neiti Marplen viimeinen juttu (WSOY)Kommentit

Suositut